4 sie 2013

Przepis na muffiny jagodowe

Muffiny jagodowe bardzo często  piekę, a to ze względu na dzieci, które je uwielbiają.  Są pyszne, mięciutkie i wilgotne. Rozpływają się w ustach. Ich zaletą jest bardzo szybkie przygotowanie.  

 Składniki
2 szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

szczypta soli

2 jajka

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki oleju

jagody 150 do 200 gram

 

Sposób przygotowania:

W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki, a w drugim mokre. Potem łączymy zawartość obu naczyń. Dosypujemy jagody, lekko mieszając. No i ciasto gotowe.

Formę  do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełniamy je ciastem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy od 25 do 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić na około 5 minut w formie. Po tym czasie można je wyciągać.

A efekt końcowy? Oceńcie sami!

 

Smacznego! Pycha!

 

2 komentarze:

  1. Dzięki za przepis, już go sobie przepisałam,
    Tylko nie będę miała tylu pomocników jak Ty przy pieczeniu
    tych pyszności.
    Dobranoc i kolorowych snów życzę:-)

    OdpowiedzUsuń