Składniki
2 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
jagody 150 do 200 gram
Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki, a w drugim mokre. Potem łączymy zawartość obu naczyń. Dosypujemy jagody, lekko mieszając. No i ciasto gotowe.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełniamy je ciastem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy od 25 do 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić na około 5 minut w formie. Po tym czasie można je wyciągać.
A efekt końcowy? Oceńcie sami!
Smacznego! Pycha!
Dzięki za przepis, już go sobie przepisałam,
OdpowiedzUsuńTylko nie będę miała tylu pomocników jak Ty przy pieczeniu
tych pyszności.
Dobranoc i kolorowych snów życzę:-)
Dobranoc :) :)
OdpowiedzUsuń