11 lis 2015

Czy jedliście moją szarlotkę? Już raz ją serwowałam.

„Szarlotka”


Mąkę wysyp na stół


zrób w niej duży dół


sześć żółtek wbij


ćwiartkę śmietany wlej


margarynę i cukier daj


wszystko razem wymieszaj


jeszcze do pieczenia proszek


i połącz to proszę


gotowe ciasto wyrobione


na pół musi być podzielone


blachę wyłóż ciasta połową


na to nałóż masę jabłkową


przykryj resztą ciasta


do pieca no i basta


piec na  złoty kolor


to szarlotki walor


na koniec polewa lukrowa


i szarlotka do kawy gotowa


szarlotka (295 x 212)


  


uwierzcie mi


nie ma nic lepszego


na długie jesienne dni


smacznego :)


 


Poniżej właściwe proporcje.

Szarlotka( duża blacha)

 

1,5 kostki margaryny

1 i ¼ szklanki cukru

1 kg mąki

mała kwaśna śmietana

6 żółtek

proszek do pieczenia

Wyrobić  ciasto i podzielić na pół. Połowę wyłożyć na blachę, na to potarte jabłka ( 3 kg) wymieszane z cynamonem. Na jabłka druga część ciasta. Piec na złoty kolor. Na górę lukier.

 

Antoneta 


 

20 komentarzy:

  1. Pozwolisz Aniu, że ciapnę kawałeczek do porannej kawy, a przepis wybornie podany rymami :)

    Miłego świętowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to prawda - dzisiaj świętujemy, dlatego to ciasto do kawusi :)

    Radosnego świętowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja się zawsze zastanawiam, co zrobić z białkami, które zostały...
    Bezy? ;)
    Szarlotka na pewno przepyszna. To ja póki co nakarmię....oczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z białek można zrobić bezy lub, gdy mamy kwaśne owoce, to nakładamy na nie ubitą pianę z cukrem (pozostałe białka, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej) i na górę ciasto :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. ślinka cieknie już od samego czytania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście jest warta grzechu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu cóż za fantastyczny przepis i nie tylko składniki mam tu na myśli. :) .

    OdpowiedzUsuń
  8. Super rymowany przepis Aniu.
    Na pewno z niego skorzystam.

    Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis. Ja też lubię szarlotkę, a ta- rymowana smakuje wyjatkowo

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jadłam jeszcze szarlotki wg Twojego przepisu, ale że wygląda zachęcająco, to spiszę i zrobię już wkrótce. Z góry dziękuję :)
    Wczoraj z okazji dzisiejszego święta -Narodowego Święta Niepodległości - zrobiłam ciasto cytrynowe z tego przepisu:

    http://ostra-na-slodko.pl/2013/11/22/ciasto-cytrynowe-z-kremem-budyniowym-i-pianka/

    To ciasto zawsze bardzo wszystkim smakuje, ale ostatnio jeszcze wierzch posypuję przez sitko suche kakao, bo wtedy wydaje się być trochę mniej słodkie .

    POZDRAWIAM SERDECZNIE :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję Tereniu. A ciasto rzeczywiście doskonałe.

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Warto Uleńko. Oczywiście nie trzeba robić takiej wielkiej blachy. Można sobie odpowiednio przeliczyć proporcje na mniejszą blaszkę. Nas jest zawsze dużo, więc duża blacha :)

    Miłych snów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też uwielbiam szarlotkę i serniki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto cytrynowe wygląda tak apetycznie, że zapewne skuszę się na nie. U mnie są słodkie dziurki, więc zapewne szybko zniknie :)

    Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aniu na taką wierszowaną szarlotkę się skuszę. Uwielbiam szarlotkę, ale ta wierszowana jest wyjątkowa. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Szarlotki są dobre :)

    Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Moje córki, planowały, kiedy przyjadą na kilka dni upiec tartę z jabłkami. Aniu, namówię je na Twoją szarlotkę, bo na pewno jest pyszna. Do tego już dzisiaj zaczynam uczyć się wiersza, który napisałaś. Przepis podam im recytując strofy Twojego wiersza. Podwójna radość: dla podniebienia i intelektu.
    Pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  18. To prawda, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis rzeczywiście prosty, a ciasto wspaniałe.

    Pozdrawiam serdecznie Elu :)

    OdpowiedzUsuń