„Szarlotka”
Mąkę wysyp na stół
zrób w niej duży dół
sześć żółtek wbij
ćwiartkę śmietany wlej
margarynę i cukier daj
wszystko razem wymieszaj
jeszcze do pieczenia proszek
i połącz to proszę
gotowe ciasto wyrobione
na pół musi być podzielone
blachę wyłóż ciasta połową
na to nałóż masę jabłkową
przykryj resztą ciasta
do pieca no i basta
piec na złoty kolor
to szarlotki walor
na koniec polewa lukrowa
i szarlotka do kawy gotowa
uwierzcie mi
nie ma nic lepszego
na długie jesienne dni
smacznego :)
Poniżej właściwe proporcje.
Szarlotka( duża blacha)
1,5 kostki margaryny
1 i ¼ szklanki cukru
1 kg mąki
mała kwaśna śmietana
6 żółtek
proszek do pieczenia
Wyrobić ciasto i podzielić na pół. Połowę wyłożyć na blachę, na to potarte jabłka ( 3 kg) wymieszane z cynamonem. Na jabłka druga część ciasta. Piec na złoty kolor. Na górę lukier.
Pozwolisz Aniu, że ciapnę kawałeczek do porannej kawy, a przepis wybornie podany rymami :)
OdpowiedzUsuńMiłego świętowania :)
Tak, to prawda - dzisiaj świętujemy, dlatego to ciasto do kawusi :)
OdpowiedzUsuńRadosnego świętowania :)
A ja się zawsze zastanawiam, co zrobić z białkami, które zostały...
OdpowiedzUsuńBezy? ;)
Szarlotka na pewno przepyszna. To ja póki co nakarmię....oczy :)
Z białek można zrobić bezy lub, gdy mamy kwaśne owoce, to nakładamy na nie ubitą pianę z cukrem (pozostałe białka, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej) i na górę ciasto :) Pyszne!
OdpowiedzUsuńślinka cieknie już od samego czytania :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jest warta grzechu :)
OdpowiedzUsuńAniu cóż za fantastyczny przepis i nie tylko składniki mam tu na myśli. :) .
OdpowiedzUsuńSuper rymowany przepis Aniu.
OdpowiedzUsuńNa pewno z niego skorzystam.
Miłego dnia :-)
Świetny przepis. Ja też lubię szarlotkę, a ta- rymowana smakuje wyjatkowo
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze szarlotki wg Twojego przepisu, ale że wygląda zachęcająco, to spiszę i zrobię już wkrótce. Z góry dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWczoraj z okazji dzisiejszego święta -Narodowego Święta Niepodległości - zrobiłam ciasto cytrynowe z tego przepisu:
http://ostra-na-slodko.pl/2013/11/22/ciasto-cytrynowe-z-kremem-budyniowym-i-pianka/
To ciasto zawsze bardzo wszystkim smakuje, ale ostatnio jeszcze wierzch posypuję przez sitko suche kakao, bo wtedy wydaje się być trochę mniej słodkie .
POZDRAWIAM SERDECZNIE :)
Dziękuję Tereniu. A ciasto rzeczywiście doskonałe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Warto Uleńko. Oczywiście nie trzeba robić takiej wielkiej blachy. Można sobie odpowiednio przeliczyć proporcje na mniejszą blaszkę. Nas jest zawsze dużo, więc duża blacha :)
OdpowiedzUsuńMiłych snów :)
Też uwielbiam szarlotkę i serniki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto cytrynowe wygląda tak apetycznie, że zapewne skuszę się na nie. U mnie są słodkie dziurki, więc zapewne szybko zniknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco :)
Aniu na taką wierszowaną szarlotkę się skuszę. Uwielbiam szarlotkę, ale ta wierszowana jest wyjątkowa. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSzarlotki są dobre :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco :)
Pychotka!
OdpowiedzUsuńMoje córki, planowały, kiedy przyjadą na kilka dni upiec tartę z jabłkami. Aniu, namówię je na Twoją szarlotkę, bo na pewno jest pyszna. Do tego już dzisiaj zaczynam uczyć się wiersza, który napisałaś. Przepis podam im recytując strofy Twojego wiersza. Podwójna radość: dla podniebienia i intelektu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu:)
To prawda, pychotka :)
OdpowiedzUsuńPrzepis rzeczywiście prosty, a ciasto wspaniałe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Elu :)